Go To Global Site
Καλώς ήλθατε στην UCB Ελλάδας

H UCB και η IBM συνεργάζονται στην εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με επιληψία

Κατά την συνεργασία των δύο εταιριών θα χρησιμοποιηθεί ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών και στατιστικών δεδομένων προκειμένου να απαντηθεί ένα φλέγον πρόβλημα για την δημόσια υγεία.

Aρμονκ, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες – 16 Μαΐου 2013 – Η UCB και η IBM ανακοίνωσαν σήμερα την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης ενός έργου που προσβλέπει στην αξιοποίηση της αναλυτικής επιστήμης με σκοπό να βοηθηθούν οι ιατροί στην εξατομίκευση της φροντίδας των ατόμων που ζουν με επιληψία. Το ορόσημο αυτό σηματοδοτεί το πρώτο κρίσιμο βήμα προς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πληροφορικής, μέσω της τεχνολογίας, όπως είναι η IBM Watson, για την θεραπεία της επιληψίας.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα διαδραστικό σύστημα που μετατρέπει μία μεγάλη μάζα δεδομένων από ασθενείς και επιστημονική  βιβλιογραφία σε οργανωμένες πληροφορίες που οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συμβουλευτούν κατά τη θεραπεία, προκειμένου να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.  

Οι επιστήμονες της UCB και της IBM συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μία βάση δεδομένων για την επιληψία, την πιο πλήρη στον τομέα της υγείας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού, οι γιατροί θα είναι σε θέση να συνδυάσουν την προσωπική κλινική εκτίμηση του ασθενούς τους με τη στατιστική προκειμένου να προσδιορίσουν την πιθανότητα επιτυχίας μίας συγκεκριμένης θεραπείας.

Η Δρ. Iris Löw-Friedrich, Executive Vice-President Global Projects and Development και Chief Medical Officer της UCB, δήλωσε: «Η UCB εστιάζει στη δημιουργία καινοτόμων δικτύων, καθώς αναγνωρίζει ότι η παροχή κορυφαίων λύσεων για τους ασθενείς απαιτεί τη συνεργασία με μία ομάδα εσωτερικών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Έχουμε συνεργαστεί με την IBM για να διερευνήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός συστήματος εξορθολογισμού μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε πρακτικές για τη θεραπεία της επιληψίας».

Η επιληψία είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πλήττει περίπου 65 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. [1] Μια πρόσφατη ειδική έκδοση του The Lancet [2], υπογράμμισε τις σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες στην επιληψία και προσκάλεσε τους υπεύθυνους να θέσουν τη θεραπεία αυτής της ασθένειας ως προτεραιότητα για την παγκόσμια υγεία.

Η UCB και η IBM προβλέπουν ότι η βαθύτερη κατανόηση του πληθυσμού των ασθενών με επιληψία θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει σε εκατομμύρια ασθενείς μία πιο εξατομικευμένη και τελικά πιο αποτελεσματική θεραπεία.

«Τεχνολογίες, όπως η αναλυτική επιστήμη και η γνωστική πληροφορική που εφαρμόζονται σε μεγάλο όγκο δεδομένων, αποτελούν επανάσταση στον τρόπο που  προσφέρεται και λαμβάνεται η θεραπευτική αντιμετώπιση», δήλωσε ο Robert Merkel, Global Healthcare and Life Sciences Industry Leader, IBM Global Services Business. «Η IBM εξειδικεύεται στην καινοτομία και την τεχνογνωσία που θα βοηθήσουν την UCB να  αποδείξει την προγνωστική αξία αυτής της τεχνολογίας, η οποία θα οπλίσει τους γιατρούς με τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τη θεραπεία και τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας για τους ασθενείς που πάσχουν από επιληψία».

Στο πλαίσιο του ανοιχτού μοντέλου καινοτομίας, η UCB θα εξετάσει τη συνεργασία με άλλους ηγέτες στους τομείς της επιληψίας και των ιατρικών τεχνολογιών για να αναπτύξουν και να διευρύνουν την εμβέλεια του έργου αυτού και να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη έκβαση των ασθενών.

Ο Phil Gattone, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Επιληψίας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του έργου, δήλωσε, «Το Ίδρυμα Επιληψίας είναι πολύ ενθουσιασμένο με τις δυνατότητες αυτής της καινοτόμου προσέγγισης για πιο εξατομικευμένη μεταχείριση της θεραπείας των ασθενών με επιληψία. Τα άτομα που πάσχουν από επιληψία και οι Πάροχοι Υγείας αξίζει να έχουν τις πιο έγκυρες πληροφορίες για να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τη θεραπεία τους.   Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με ένα μοναδικό τρόπο».

 

[1] Epilepsy Foundation. About Epilepsy. Accessed 1/7/13.

[2] The, Lancet. "Wanted: a global campaign against epilepsy." The Lancet no. 380 (9848):1121.