Go To Global Site
Καλώς ήλθατε στην UCB Ελλάδας

ΨΩΡΙΑΣΗ

 

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που οδηγεί στην εμφάνιση ερυθρών φολιδωτών πλακών δέρματος, συνήθως στην εξωτερική πλευρά των αγκώνων και στα γόνατα ή στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος.

Περίπου 2% των ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ψωρίαση, δηλαδή περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση, το οποίο σημαίνει ότι θα την έχετε σε όλη σας τη ζωή, αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να μην είναι πάντοτε ορατά. Μπορεί να υπάρχουν διαστήματα που τα συμπτώματά σας βελτιώνονται (ύφεση) και περίοδοι που επιδεινώνονται (εξάρσεις).

Η ψωρίαση δεν είναι λοιμώδης νόσος και δεν είναι μεταδοτική. Επομένως δεν μπορείτε να την κολλήσετε από κάποιον άλλον.

Τύποι ψωρίασης

Ψωρίαση κατά πλάκας

Είναι ο συχνότερος τύπος ψωρίασης, ο οποίος πλήττει περίπου το 80-90% των ατόμων με ψωρίαση.

Οι πλάκες (ερυθρές, επηρμένες [ανασηκωμένες], φολιδωτές κηλίδες δέρματος) μπορεί να προκαλούν κνησμό (φαγούρα) ή πόνο. Εάν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη, το δέρμα γύρω από τις αρθρώσεις μπορεί να ανοίξει και να αιμορραγεί.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Παρατηρείται όταν η ψωρίαση κατά πλάκας αναπτύσσεται στο τριχωτό της κεφαλής ή στο όριο της τριχοφυΐας της κεφαλής. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλεί αυξημένο κνησμό, ενώ σε άλλα η ενόχληση μπορεί να είναι μικρότερη.

Κάποιες φορές, τα μαλλιά μπορεί να αραιώσουν στην περιοχή που εμφανίζεται η ψωρίαση, αλλά συνήθως  φυτρώνουν ξανά όταν η ψωρίαση καθαρίσει.

Ψωρίαση των ονύχων

Περίπου τα μισά από τα άτομα με ψωρίαση έχουν επίσης ψωρίαση στα νύχια. Η ψωρίαση αυτή προκαλεί αποχρωματισμό στα νύχια, με ανυψώσεις και βαθουλώματα. Σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις, τα νύχια μπορεί να αποκοπούν από την κοίτη του νυχιού ή να θρυμματιστούν.

Σταγονοειδής ψωρίαση

Αυτός ο τύπος ψωρίασης εμφανίζεται συνήθως μετά από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Παρατηρείται συχνότερα στα παιδιά και στους νέους ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η σταγονοειδής ψωρίαση μοιάζει με μικρές κηλίδες σε σχήμα δακρύου σε ολόκληρο τον κορμό και στους βραχίονες και τα πόδια. Συνήθως εξαφανίζεται μετά από αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Ανάστροφη (καμπτική) ψωρίαση

Αυτός ο τύπος ψωρίασης εμφανίζεται σε πτυχώσεις του δέρματος, όπως στις μασχάλες, στη βουβωνική περιοχή ή κάτω από τους μαστούς. Ο ιδρώτας και το τρίψιμο ερεθίζουν αυτόν τον τύπο ψωρίασης, ο οποίος το καλοκαίρι συνήθως επιδεινώνεται.

Αυτές οι περιοχές του σώματος είναι επίσης επιρρεπείς στις μυκητιάσεις, γεγονός που μερικές φορές μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Λιγότερο συχνοί τύποι ψωρίασης

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φλυκταινώδους ψωρίασης. Η παλαμοπελματιαία ψωρίαση, η οποία πλήττει μόνο τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Η γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση πλήττει ολόκληρο το σώμα. Η φλυκταινώδης ψωρίαση προκαλεί μικρές φουσκάλες γεμάτες πύον στο δέρμα. Δεν οφείλεται σε λοίμωξη και δεν είναι μεταδοτική.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Αυτός είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος και ιδιαίτερα βαρύς τύπος ψωρίασης. Η ερυθροδερμική ψωρίαση πλήττει ολόκληρο το σώμα και προκαλεί έντονο κνησμό και αίσθηση καύσου. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών από τον οργανισμό και να γίνει απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί από ειδικό.

 

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Αν και η ακριβής αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, είναι γνωστό ότι εμπλέκονται το ανοσοποιητικό σύστημα και τα γενετικά χαρακτηριστικά του ατόμου. Κανονικά, καθώς το δέρμα αναπτύσσεται, τα κύτταρα μετακινούνται από τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος προς τις ανώτερες στοιβάδες, οι οποίες είναι ορατές. Αυτό διαρκεί περίπου 28 ημέρες, αλλά στην ψωρίαση η όλη διαδικασία επιταχύνεται και διαρκεί περίπου τέσσερις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν είναι πλήρως σχηματισμένα όταν φθάνουν στην επιφάνεια, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση νεκρών κυττάρων που μοιάζουν με ασημί λέπια. Επίσης, παρατηρείται αυξημένη ροή αίματος προς την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό προκαλεί ερυθρότητα και πάχυνση του δέρματος, με σχηματισμό ερυθρών, φολιδωτών πλακών.

Γενετική

Συνήθως, άτομα των οποίων μέλη της οικογένειας έχουν ψωρίαση την εμφανίζουν και αυτά. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι η πάθηση αυτή είναι γονιδιακή (προκαλείται από γονίδια). Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με την ψωρίαση, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές με ποιο τρόπο συμβαίνει αυτό.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος ανοσολογικών κυττάρων που χρησιμοποιεί το σώμα για να καταπολεμήσει αρρώστιες και λοιμώξεις. Σε μια αυτοάνοση νόσο, όπως είναι η ψωρίαση, τα Τ-κύτταρα του οργανισμού επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του σώματος γιατί τα εκλαμβάνουν από λάθος ως μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη στοιβάδα του δέρματος παράγει νέα κύτταρα δέρματος πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Δεν είναι γνωστό γιατί τα Τ-κύτταρα αποφασίζουν να επιτεθούν στα δερματικά κύτταρα.

Παράγοντες που πυροδοτούν την ψωρίαση

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Οι παράγοντες αυτοί διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο:

  • Στρες
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Ορμονικές αλλαγές, ιδίως σε γυναίκες στην εφηβεία ή στην εμμηνόπαυση
  • Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, συνήθως σε παιδιά ή νέους ενήλικες
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως το λίθιο (αντικαταθλιπτικό φάρμακο), ορισμένα ανθελονοσιακά χάπια (κατά της ελονοσίας), οι αναστολείς του ΜΕΑ (αντιυπερτασικά ή καρδιολογικά φάρμακα)

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορείτε να την κολλήσετε από κάποιον άλλο

 

Διάγνωση της ψωρίασης

Η ψωρίαση συνήθως διαγιγνώσκεται από τον γιατρό σας ή από δερματολόγο (γιατρό ειδικό στις παθήσεις του δέρματος), με εξέταση του μέρους του δέρματος που πλήττεται. Φροντίστε να πείτε στον γιατρό σας όλες τις περιοχές που πλήττονται από την ψωρίαση, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει πόσο βαριά είναι η ψωρίαση.

 

Ίσως είναι χρήσιμο να του πείτε πότε παρατηρήσατε αλλαγές στο δέρμα σας και αν υπήρχαν παράγοντες που μπορεί να πυροδότησαν την ψωρίαση.