Go To Global Site
Καλώς ήλθατε στην UCB Ελλάδας

Ανοσολογία και φλεγμονή

Η ανοσολογία είναι η μελέτη των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού στις διάφορες ασθένειες και της απάντησης του οργανισμού στα αντιγόνα. Τα αντιγόνα μπορεί να είναι τοξίνες, δηλητηριώδεις ουσίες, βακτήρια καθώς και μικροοργανισμοί. H παρουσία των αντιγόνων στον οργανισμό πυροδοτεί την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού και οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων.

Η φλεγμονή και τα φλεγμονώδη νοσήματα μπορούν να ταξινομηθούν με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα ως αλλεργίες ή αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο κοινός παράγων είναι ότι η φλεγμονή προκαλείται από την εσφαλμένη ενεργοποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξετε στο τμήμα αλλεργίες, οι οποίες επίσης μπορεί να προκαλούν αναπνευστικές διαταραχές. Η σοβαρότερη αλλεργική αντίδραση είναι η αναφυλαξία.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα περιλαμβάνουν μία ολοένα αυξανόμενη ομάδα παθήσεων όπου το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του ιδίου του οργανισμού. Ξεκινά λοιπόν μία μη φυσιολογική επίθεση του ανοσοποιητικού που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του προσβεβλημένου ιστού, για παράδειγμα τις αρθρώσεις στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και το τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα στην νόσο του Crohn. Ο συστηματικός ερυθυματώδης λύκος, που συχνά αναφέρεται ως ΣΕΛ, αποτελεί ένα παράδειγμα αυτοάνοσου νοσήματος.

Η φλεγμονή του οισοφάγου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της πέψης και ελκώδη κολίτιδα, ένα τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Μάθετε περισσότερα για τις ασθένειες

Η κατανόηση της εξέλιξης των σοβαρών παθήσεων καθώς και η γνώση των διαθέσιμων θεραπειών, είναι σημαντικά βήματα στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε υγιείς.